Sağlam, dinç bir vücuda sahip olmayı sağlamaktadır. Sağlıklı yaşam diye bir olgunun ortaya çıkması ise; sağlıklı besinlerin olduğu gibi sağlığa zararlı yiyecek, içecek ve çevresel ve şahsi faktörler bulunmasından kaynaklanmaktadır. Sağlıklı ve uzun ömürlü yaşamak için birtakım noktalar bulunmaktadır. Bu konular dikkate alındığında sağlıklı bir vücuda sahip olunmaktadır.
Birçok hücre ölmekte ve yenileri yapılmaktadır. Bu nedenle proteinler hücrelerin sürekliliğini sağlaması açısından önem arz etmektedir. Aynı zamanda vücutta enerji kaynağı olarak da kullanılmaktadır. Yetişkin insan vücudunun %18 yağ olmaktadır. Birey harcamaktan ziyade yediği zaman yağ oranı artmaktadır. Harcadığından az yediğinde ise azalmaktadır. Bu nedenle vücudun enerji deposu olarak işlev görmektedir. Doymuş yağ asitleri, tekli doymamış yağ asitleri ve çok doymamış yağ sitleri gibi çeşitlilikleri bulunmaktadır.
Vücuda enerji sağlayan karbonhidratlar olmaktadır. Günlük enerjini sağlanması için karbonhidratlardan faydalanılmaktadır. Vücutta bulunan iskelet ve dişlerin yapı taşı olan mineraller, diğer yönden vücut suyunun dengede tutulmasını sağlamaktadır. Su ise besinlerin sindirimi, hücrede kullanılmaları, dokulara taşınmaları sonucu oluşan zararlı atıkların ve vücutta oluşan fazla ısının atılması için gerekli olmaktadır.
Süt ve sütten yapılan yiyecekler, süt, yoğurt, peynir, et, balık, tavuk, yumurta, kuru nohut, fasulye, mercimek ve bu besinlerden yapılan yiyecekler; taze sebze ve meyveler, tahıllar ve tahıllardan yapılan yiyecekler; günlük olarak dengeli ve düzenli olarak tüketilmesi gerekmektedir. Böylece sağlıklı, vücudun gelişimi ve gelişmeye devam etmesi için gerekli besinlerin alınması gerçekleşmiş olmaktadır.